R.

RC (Récoltant-Coopérateur):

Wijnboer die zijn champagne door een coöperatie laat maken, maar onder zijn eigen naam.

RD:

Afkorting van Recemment Dégorgé, oftewel recent gebotteld.

RM (Récoltant-Manipulant):

Een wijnbouwer die de opbrengst van zijn oogst niet verkoopt, maar die van eigen druiven champagne, onder eigen naam, produceert. Bij een champagne van een récoltant-manipulant vermeldt het etiket de letters RM plus een cijfercode.

Réhoboam:

Flesmaat voor 4,5 liter (6 flessen).

Relevage:

Optrekken van wijnranken langs de hefdraden.

Remuage:

Het systematisch en volgens een bepaald patroon schudden en draaien van flessen champagne na de prise de mousse. Met de remuage wordt bewerkstelligd dat het fijne depot van gistcellen in de fles wordt verzameld en als propje in de hals, tegen de kurk, aan komt te liggen. Het propje kan vervolgens worden verwijderd door het dégorgement.

Remueur:

Degene die de remuage doet. Een ambachtelijk karwei dat in donkere, koele en vochtige kelders gebeurt. Een ervaren remueur kan per dag 50.000 tot 60.000 flessen manipuleren.

Retrousse:

Het omscheppen van de druivenmassa in de pers; bij de traditionele persen gebeurt dit nog met de hand, bij de horizontale persen machinaal.

Rognage:

Het aftoppen van wijnranken, waarbij de uitlopers en overtollig blad worden uitgedund.

Terugpijl