P.

Palissage:

Het uitbuigen van de takken vanaf elke wijns- tok en deze tussen leidraden opbinden.

Piccolo:

Flesmaat voor 20 centiliter (kwart fles).

Pièce:

Benaming voor een klein eikenhouten vat. De gangbare inhoud is 205 liter. Er zijn echter weinig producenten die (een deel van) hun champagnes op eikenhouten vaten laten vergisten.

Premier cru:

Binnen het classificatiesysteem worden ruim 40 gemeenten aangeduid als “premier cru”. Zij hebben een waardering tussen de 90 en 99%.

Prise de mousse:

Bij de tweede gisting ontstaat de mousse. De liqueur de tirage wordt omgezet in alcohol en koolzuurgas, doordat de gisting op fles plaatsvindt, blijft de mousse erin gevangen.

Pupitre:

Schuingeplaatst houten rek met 60 gaten. In die gaten zet men flessen champagne voor de remuage, eerst bijna horizontaal en op het laatst geheel verticaal en op hun kop.

Terugpijl