E.

Ébourgeonnage:

Het verwijderen van overtollige jonge loten ten behoeve van de vruchtdragende takken.

Échelle des crus:

Classificatiesysteem in de Champagne, waarbij de kwaliteiten van de wijngaarden per gemeenten zijn beoordeelt. De conclusie is samengebracht in een systeem met een schaal van 80 tot 100 procent. Er zijn 17 gemeenten met de maximale 100% waardering: de “Grand Crus”.

Voor de complete onderverdeling, klik hier.

Ent

Tak van een wijnstok met een of meer knoppen, die men kan enten en verder laten groeien op de onderstam van een andere wijnstok die tegen de druifluis bestand is.

Ester:

Organische verbinding die ontstaat door de reactie van een zuur met een alcohol en bijdraagt aan de ontwikkeling van de aroma’s in een wijn.

Extra brut:

Champagne die geen toevoeging van suiker heeft gehad, dus volledig droog is.

Extra dry of extra sec:

Champagne die 12 tot 20 gram suiker per liter bevat, verkregen door toevoeging van liqueur d’expedition.

Terugpijl