D.

DĂ©gorgement:

Handeling waarbij flessen Champagne van hun bezinksel, ontstaan door “prise de mousse”, worden ontdaan. Na de “remuage” wordt de hals van de fles waarin het bezinksel zich bevindt, even bevroren en als de kroondop of de kurk wordt verwijderd, schiet het bezinksel als een propje uit de fles.

Demi:

Flesmaat voor 37,5 cl (halve fles).

Demi-sec:

Champagne met 33 tot 50 gram suiker per liter, verkregen door toevoeging van “liqueur d’expedition“.

Depot:

Een ander woord voor het bezinksel van de dode en quasi dode gistcellen.

Dosage:

De hoeveelheid suiker, opgelost in de wijn, die als “liqueur d’expĂ©dition” wordt toegevoegd aan de champagne. Al naar gelang het type champagne is de dosage kleiner of groter.

Doux:

Champagne die 50 gram suiker of meer per liter bevat, verkregen door toevoeging van “liqueur d’expedition“.

Terugpijl