C.

Capsule:

Omhulsel van metaal of kunststof dat om de kurk en een deel van de hals van de fles gaat.

Centre de pressurage:

Een andere benaming voor vendangeoir, een gebouw waar binnenkomende druiven worden geperst.

Cépage:

Het Franse woord voor druivenras. In de Champagne worden drie cépages verbouwd; de blauwe pinot noir en pinot meunier en de witte chardonnay.

Champenois:

Franse benaming voor een inwoner van de Champagne.

Chaptaliseren:

Het toevoegen van suiker tijdens de eerste gisting.

Chef de caves:

Een traditionele term voor de technisch directeur, de man/ vrouw die verantwoordelijk is voor het werk in de kelders en de vinificatie van de champagnes.

CIVC:

Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (ook wel Comité de Champagne genoemd), semi-overheidsinstelling die de gemeenschappelijk belangen van de wijnbouwers en de Champagnehuizen in de Champagne verdedigt.

Clos:

Een begrip dat verwijst naar een ommuurde (gesloten) wijngaard.

CM (Coopérative de Manipulation):

Coöperatie van wijnboeren, die ook zelf champagne onder een eigen label maken.

Coccoliet:

Micro-organisme uit de zee; het krijt bestaat in hoofdzaak uit calcietkorrels afkomstig van skeletten van coccolieten.

Collage:

Klaringsstof waarbij een hulpstof aan de wijn wordt toegevoegd, die ervoor zorgt dat zwevende deeltjes onder in de tank neerslaan.

Cordon:

Een term voor de fijne belletjes die de bovenkant van het glas vult direct na het uitschenken van een champagne.

Côte de Blancs:

Een van de belangrijkste districten in de Champagne. Een heuvelrug die van Épernay in zuidelijke richting loopt tot Vertus-lès-Bergères. De wijn gaarden liggen op naar het oosten gekeerden hellingen. Omdat het hier bijna exclusief chardonnay is wat hier is aangeplant, wordt de heuvelrug Côte des Blancs genoemd.

Côteaux Champenoise:

De officiële appellation controlée voor stille, niet mousserende wijnen uit de Champagne.

Crayères:

Kalkgroeven die in de Romeinse tijd zijn ontstaan en toevallig zijn herontdekt in de achttiende en negentiende eeuw. Deze gewelven zijn sindsdien in gebruik als ideale champagne kelders.

Crémant:

In het verleden een zacht mousserende champagne met minder koolzuurdruk. Deze etikettentaal mag niet meer worden gevoerd.

Cru:

In de Champagne een gemeente met wijnbouw.

Cuvée:

Een begrip met twee verschillende betekenissen;

  1. Het eindproduct, samengesteld uit wellicht vele basiswijnen.
  2. Cuvée Prestige, de eerste 2050 liter most, het beste deel, uit een perskuip van 4000 kilo druiven.

Cuvée de prestige:

De prestigewijn, de mooiste champagne, ook wel Cuvée de Luxe genoemd

Terugpijl