A.

Aignes:

In de Champagne is dit het persafval (schillen, steeltjes, druivenpitten) bestemd voor distillatie tot Marc de Champagne.

Alcoholische gisting:

Hoofdgisting waarbij giststoffen de suiker in de most omzetten in een bijna gelijke hoeveelheid alcohol, koolzuurgas en andere bestanddelen die bijdragen aan de geur en de smaak van de champagne.

Appellation Controlée:

Ook wel genoemd AOC (Appellation d’Origine Controlée) of AC. Is een Franse kwaliteitscontrole voor wijnen. De eisen hebben betrekking op het productiegebied, aantal aangeplante wijnstokken, minimum alcoholgehalte, maximum opbrengst, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. Alle wijnen die in aanmerking komen voor de AOC-benoeming worden onderworpen aan een analyse en een degustatie. Het spreekt vanzelf dat alle AOC-wijnen worden geproduceerd binnen een vastgelegd geografisch gebied.

Assemblage:

Een compositie van verschillende basiswijnen, veelal van verschillende druivenrassen, uit verschillende dorpen en in het geval van non-millésimé van verschillende oogstjaren.

Aube:

De naam van een Frans département (10), deel van de vroegere provincie Champagne. Nu een deel van de Champagne viticole. Ongeveer eenvijfde van het totale wijngaardareaal van de Champagne ligt in Aube. Het zijn kwalitatief gezien niet de allerbeste wijngaarden, maar niettemin een belangrijke leverancier van de pinot noir druif.

Autolyse:

Het uiteenvallen van gistcellen na de gisting op fles.

Terugpijl