Proeven

Iedereen kan wijn proeven … Ook al heeft men geen ervaring, dan kunt u net zo goed proeven als een “expert” met als enige verschil dat u hoogstwaarschijnlijk de woorden mist om de smaak en/of geur te omschrijven.

Bij het proeven van wijn is een goed glas nodig, deze heeft een steel en een kelk die van onder bol is en taps toeloopt. Zorg ervoor dat het glas goed schoon (helder) en reukvrij is. We gaan het proeftechnische gedeelte in vier stappen behandelen, te weten:

  1. Kleur en andere uiterlijke kenmerken
  2. Geur
  3. Smaak en afdronk
  4. Beoordeling van inzetbaarheid en mogelijkheden

Stap 1. Kleur en andere uiterlijke kenmerken.

De eerste stap van het wijnproeven is kijken. Houd het glas aan de steel of aan de voet vast (nooit aan de kelk). Beoordeel de kleur door het glas schuin tegen een lichte achtergrond te houden, bijvoorbeeld een vel wit papier.

Vervolgens wordt de wijn beoordeeld op helderheid:

    • Is de wijn troebel?

Dan kan het zijn dat de fles geschud is waardoor het bezinksel gaat dwarrelen. Wijn in deze conditie is niet prettig om te proeven, vaak is de smaak bitter en droog.

    • Is de wijn dof en/of ondoorzichtig?

U kan dan te maken hebben met rode ongefilterde en geconcentreerde wijn die veel vaste stoffen bezit. Deze wijnen zijn vaak helder, maar wat dof en ondoorzichtig.

    • Is de wijn fonkelend en (kristal)helder?

Dan heeft u te maken met witte wijn of een gefilterde rode wijn.

Stap 2. Geur

Om de geur te bepalen laat men de wijn in het glas rondwalsen, hierdoor krijgen de geurdeeltjes meer de kans om vrij te komen, waardoor je de geur nog beter kan opsnuiven. Het bouquet (geur) van een wijn is vaak moeilijk te beschrijven, vaak is het nog het beste om te beschrijven welke geur jij uit een wijn haalt. Uiteindelijk zijn het straks uw proefnotities en dan is het handig om je eigen geuren te herkennen.

Om het voor een beginnende proever iets makkelijker te maken is het aromawiel ontworpen door de University of California. Hierin worden drie gedeeltes onderscheiden, het is dan ook handig om het wiel van binnen naar buiten te “lezen”

De binnenring bestaat uit de “primaire aroma’s”, dit zijn de geuren van de druivenrassen zelf, vaak fris, fruitig, bloemig, gras en buxus.

De tweede ring bestaat uit de “secundaire aroma’s”, dit zijn de geuren die zijn toe te schrijven aan vergisting en houtlagering, bijvoorbeeld toast, amandelen, noten, vanille, boter of brood.

De buitenste ring bestaat uit de “tertiaire aroma’s”, dit zijn de rijpe geuren die vaak voortkomen uit rijping en lagering, voorbeelden zijn dierlijke geuren, aardse tonen, minerale geuren, rubber of koffie.

 

Aromawiel

 

Stap 3. Smaak en afdronk

Na het ruiken volgt het nemen van de slok om de daadwerkelijke smaak te beoordelen. Echte proevers zuigen tijdens het proeven lucht naar binnen om vervolgens de wijn in de mond rond te laten spoelen om zoveel mogelijk smaakpapillen met de wijn in aanraking te laten komen. En, niet geheel onbelangrijk, in de mond wordt de wijn warmer waardoor er nog meer aromastoffen vrij komen.

Na het proeven spuugt de professionele proever de wijn uit, maar wil je er extra van genieten, gewoon lekker doorslikken. LET OP! Wanneer u meerdere wijnen moet proeven dan is het verstandig om de wijn uit te spugen, hierdoor blijft u langer fris.

Smaakzintuigen van de tong

Stap 4. Beoordeling van inzetbaarheid en mogelijkheden

De laatste stap is de overall beoordeling. Hiervan laat u uiteindelijk afhangen of u deze wijn wilt aanschaffen of dat u de wijn voor een ander laat staan. Wat erg leuk is om te doen is om een proef notitieboek bij te houden. U zal zien hoe uw smaak en reuk zich ontwikkelen in de loop van de tijd. Zal u in het begin een wijn beoordelen op zijn mestlucht, na een paar maanden zal u de wijn omschrijven als zijnde, volle rode wijn met aardse tonen … Nou, dat klinkt toch al heel professioneel! En dat met het gebruik van het aromawiel en uw eigen zintuigen.

 

TIP! Boek eens een wijnproeverij bij het Nederlands Wijnmuseum te Arnhem en breng gelijk een bezoek aan het museum.

 

Terugpijl