Nieuws 2015

Rantsoen van Napoleon in gevangenis bevatte champagne

28 september, 2015

  • Vijanden van Napoleon Bonaparte hebben naar manieren gezocht om zijn gevangenschap tot een beproeving te maken.
  • De verslagen Franse keizer Napoleon werd op rantsoen gezet en kreeg o.a. één fles champagne per dag.
  • Uit handgeschreven notities bleek dat Napoleon en zijn soldaten tijdens hun gevangenschap in een gevangenis op St. Helena één fles champagne en 10 flessen bordeaux kregen.
  • Uit één opmerking bleek dat Napoleon een verzoek had ingediend om de Bordeaux om te wisselen voor twee flessen Bourgogne.

Nieuwe champagne Moët gecreëerd in 15 jaar

3 september, 2015

  • De nieuwe Moët & Chandon champagne heeft niet de meest pakkende naam, MCIII Brut, 001,14, maar kan worden gekwalificeerd als één van de meest gecompliceerde blends voor een prestige cuvée.
  • Moët heeft de afgelopen 15 jaar besteed aan dit experiment, waarbij er meerdere de toets van goedkeuring niet hebben gehaald.
  • De blend die het wel heeft gehaald bestaat uit;
    • één derde van de 2003 vintage (50% chardonnay en 50% pinot noir)
    • iets meer dan een derde uit drie vintages (1999, 2000 en 2002)
    • gevinifieerd in stalen tanks
    • gerijpt in een eiken vat van 5000 liter (foudres). 
  • Vraagprijs voor deze zéér exclusieve prestige champagne is onbekend.

Appellation status toegekend aan Ratafia de Champagne

1 september, 2015

  • Ratafia de Champagne, een sterke drank geproduceerd in de Champagne heeft de officiële status gekregen, namelijk Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
  • Het is de eerste keer dat de Franse raad van appellations (het INAO), deze heeft toegewezen aan Ratafia de Champagne.
  • De Ratafia de Champagne wordt van dezelfde druiven gemaakt als de champagne (chardonnay, pinot noir en pinot meunier) en bevat circa 18% alcohol.
  • Er zijn circa 120 producenten van Ratafia de Champagne.
  • De organisatie Boissons Spiritueuses Champenoises (bestaande uit wijnboeren, distilleerders en producenten) werd in juni 2014 opgericht om de productie van Ratafia de Champagne te reguleren.

Sotheby’s veilt proeverij van Krug uit 1912

24 augustus, 2015

  • Vermogende champagne liefhebbers krijgen de kans om te bieden op een proeverij van een 100 jaar oude Krug champagne.
  • Het bieden op een 2-daagse proeverij in de kelders van Krug begint met een bodembedrag van $ 15.000 (€ 13.500)
  • Het champagnehuis (in eigendom van LVHM) heeft beloofd om één van de vier overgebleven flessen te ontkurken in zijn kelders als onderdeel van een proeverij die de afgelopen 100 jaar omvat.
  • De veiling wordt gehouden op 25 september.

 

Gewassen gaan cruciale periode tegemoet

27 juli, 2015

  • De komende zes weken zijn cruciaal voor de kwaliteit en kwantiteit van de oogst van dit jaar.
  • Door de zeer droge zomer hebben de wijnstokken een tekort aan grondwater.
  • De telers hebben dit jaar toestemming om 10.000 kg per hectare te plukken met een additionele 500 kg voor de reserve voorraad.
  • Meer dan ooit zijn de komende weer condities van de komende weken cruciaal voor het slagen van de oogst.
  • De oogst zal hoogstwaarschijnlijk starten rond 10 september.

Champagne erkend door Unesco

6 juli, 2015

  • De Champagne streek (alsmede Bourgogne streek) is erkend door Unesco als zijnde Cultureel Werelderfgoed.
  • De Champagne streek is erkend vanwege de wijnbouw, de heuvels, huizen en kelders van Champagne rond Reims en Epernay.

Champagne Council lanceert e-learning programma

22 mei, 2015

  • Dit initiatief is ontworpen door de Comité Champagne als  speerpunt in het digitale studie tijdperk.
  • De site vraagt gebruikers een aantal vragen over Champagne om hun niveau van kennis te meten en te begeleiden in de richting van een van de drie opleidingstrajecten: beginners, liefhebbers of gevorderden.
  • Dit programma verkent een aantal terreinen waaronder het wijngebied, het vinificatie proces, proeftechnieken, geschiedenis enz.
  • Om iedereen tegemoet te komen is de opleiding verkrijgbaar in het Frans, Engels en Chinees.

Joseph Henriot overleden

30 april, 2015

  • Joseph Henriot, voorzitter van Groupe La Vigie, eigenaar van Champagne Henriot, Bouchard Pere et Fils Chablis en William Fevre, is overleden.
  • Joseph Henriot, die ook een aantal jaar aan het hoofd van Charles Heidsieck en Veuve Clicquot stond, is op 79 jarige leeftijd overleden.

Europeanen in 19e eeuw echte zoetekauwen

22 april, 2015

  • Uit chemische analyses blijkt dat er in de champagnes die in het scheepswrak in de Oostzee zijn gevonden, een ongehoord hoog niveau aan restsuikers is gevonden.
  • De champagnes bevatte 150 gr restsuikers per liter. Ter vergelijking, de huidige demi-sec champagne bevat meximaal 50 gr restsuiker per liter.
  • De zogenaamde “doux” champagnes met meer dan 50 gr restsuiker per liter zijn zeldzaam geworden.

 

Champagne producenten bediscussiëren nieuwe dégorgement regel

20 april, 2015

  • Voorstanders van een minimale rustperiode zijn overtuigd van de toename van de kwaliteit.
  • Tijdens een recentelijke bijeenkomst hebben 19 van de 20 “chefs de caves” in het voordeel gestemd voor een minimale rustperiode.
  • Voordat men overgaat tot een algehele invoering zal er eerst een overeenkomst worden gesloten met de champagnehuizen en de telers.

“Champagne Jayne” opnieuw voor de rechter

5 maart, 2015

  • Na een vruchteloze poging tot bemiddelen zijn de wijn criticus “Champagne Jayne” en het Comité Champagne niet tot een overeenstemming gekomen.
  • Het Comité Champagne diende de eerste aanklacht in, in december 2013.
  • “Champagne Jayne” werd hier beschuldigd van het misbruik van de merknaam champagne.

Hoogste verkoopcijfers champagne in 2014

19 januari, 2015

  • Circa 308 miljoen flessen champagne zijn er verkocht over de hele wereld.
  • Indien deze cijfers worden bevestigd dan hebben champagnehuizen- en telers toestemming om hun reservers aan te spreken.
  • Hierdoor kan men de voorraden verhogen.
  • Dit betekent dat men uit de oogst van 2014 ruim 310 miljoen flessen moet produceren.

 

Exportcijfers voor het eerst hoger dan omzet Frankrijk

19 januari, 2015

  • In 2015 zal er meer champagne worden geëxporteerd naar het buitenland dan omgezet in Frankrijk.
  • Vooral de export naar verre gebieden zal substantieel stijgen.

Terugpijl