Nieuws 2014

Biologische en biodynamische methodes hebben de toekomst

9 december, 2014

  • Gecertificeerde biologische wijngaarden vertegenwoordigen slechts 1% van de champagne producerende wijngaarden.
  • Cijfers over de biologisch-dynamische landbouw in het gebied zijn moeilijk te verkrijgen.
  • Oorzaak van dit lage cijfer heeft te maken met de promotie van het eigen milieu certificaat dat CIVC in het leven heeft geroepen.
  • Louis Roederer wordt gezien als één van de grootste biodynamische wijngaard van de regio.

Advocaten CIVC klagen criticus “Champagne Jayne” aan vanwege schending handelsmerk

1 december, 2014

  • Rachel Jayne Powell alias “Champagne Jayne” staat op 15 december terecht voor het Federale Hof van Melbourne.
  • Het CIVC heeft haar beschuldigd van misbruik en misleiding van de merknaam champagne, door gebruik van de naam “Champagne Jayne”.
  • Onder deze alias schrijft zij wijn beoordelingen en geeft zij les. Deze beoordelingen beperken zich niet alleen tot de champagne maar ook andere mousserende wijnen.
  • De uitspraak van de rechtbank kan gevolgen hebben voor andere wijn critici. 

Champagne telers bezetten overheidsgebouw met bakstenen

7 november, 2014

  • Boeren vakbonden hebben opgeroepen tot een dag van algemeen protest tegen overmatige belastingen en regelgeving binnen de landbouwsector.
  • Het Franse persbureau schatte de aanwezigheid van 1.500 druiventelers, honderden boeren vergezelden hen, veelal op tractoren.

Jay Z koopt belang in champagnehuis Armand de Brignac

7 november, 2014

  • Hip hop ster Jay Z heeft een belang gekocht in het champagnehuis Armand de Brignac.
  • De inhoud van de deal is niet vrij gegeven.
  • Bijna tien jaar na het verwijzen van het dure champagne merk in zijn muziek en het steeds populairder worden van het merk in diverse gerenommeerde nachtclubs,  verwierf hij zijn belang.
  • De champagne, met als bijnaam “Ace of Spades”, wordt verkocht in gouden, metallic flessen voor niet minder dan £ 300 in het Verenigd Koninkrijk.
  • In een verklaring van Sovereign’s wereldwijde woordvoerder van Armand de Brignac, Yvonne Lardner, gaf men aan dat Jay Z interesse toonde in een belang in het champagne label en een aanbod deed die men niet kon weigeren.
  • Aanbod is tot op heden niet openbaar gemaakt.

Prijzen champagne rijzen de pan uit bij grote veilinghuizen

31 oktober, 2014

  • Veilinghuis Bonhams zet de standaard door het veilen van een zeldzame Pol Roger Vintage 1914 voor het bedrag van £5640 in Londen.
  • Steeds meer mensen weten de vintages te waarderen, dit blijkt ook uit de veiling cijfers van Bonham.
  • Bonhams verkocht tevens twee Methuselem van Louis Roederer Cristal 1990 voor £ 4.700 per stuk.
  • Tevens verkocht men zes magnums van Dom Pérignon Rosé 1978 voor dezelfde prijs.

Biologische telers overleven spannende zomer

13 oktober, 2014

  • Biologische telers geloven dat ze zichzelf hebben bewezen.
  • Na een natte en spannende augustus maand liepen de spanningen hoog op met de “niet” biologische telers vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
  • In het jaar dat het CIVC instemt met de nieuwe milieu richtlijnen, maken de telers maximaal gebruik van de voorgeschreven hoeveelheden bestrijdingsmiddelen.
  • Op deze manier probeert men de oogst te redden na een natte augustus maand.
  • Biologische en biodynamische telers werden bekritiseerd vanwege het niet willen gebruiken van synthetische bestrijdingsmiddelen.
  • Aangrenzende wijngaarden waren hierdoor bang voor besmetting met oïdium of schimmel.
  • Door een ongewoon mooi en warme septembermaand werd de situatie omgedraaid en zijn de biologische telers overtuigd dat men kan vasthouden aan hun principes.

Louis Roederer lanceert nieuwe champagne sinds 1974

29 september, 2014

  • Louis Roederer lanceert de Brut Nature champagne uit 2006 in samenwerking met ontwerper Philippe Starck.
  • Er zijn slechts 60.000 flessen geproduceerd.
  • De prijs zal circa € 70,00 bedragen.
  • De laatste “nieuwe” champagne van Louis Roederer was de Cristal Rosé.

Franse politie onderzoekt slechte omstandigheden oogst arbeiders

24 september, 2014

  • Franse politie onderzoekt mogelijk misbruik van illegale Poolse oogst arbeiders.
  • De politie heeft een strafrechtelijk onderzoek gestart na berichten van excessieve uitbuitende omstandigheden.
  • Zo werden er 248 Poolse migranten in één huis aangetroffen.
  • Het vermoeden bestaat dat de migranten in zouden worden gezet gedurende de oogstperiode.
  • De arbeiders werden aangetroffen in een huis in Fleury-la-Rivière, een dorp in het Marne gebied.
  • Hier trof men een slaapkamer aan, waar men normaal gesproken met maximaal vier personen kan overnachten, dat was omgebouwd tot slaapzaal voor 12 personen.
  • Hoewel er geen direct bewijs is dat de migranten door een  champagnehuis of teler zijn ingehuurd of dat men op de hoogte was van de slechte omstandigheden, bestaat het vermoeden dat deze zijn ingehuurd door een agentschap dat deze maand van start ging.

 

Dégorgement; het zit hem in de timing

1 augustus, 2014

  • Het vrijgeven van de Bollinger’s RD 2002 in dezelfde maand als de Billecart-Salmon’s Nicolas François Billecart 2002 heeft de discussie over dégorgement weer doen oplaaien.
  • Mooie gerijpte champagne is een enorme verwennerij.
  • Maar is late dégorgement een excuus voor de champagnehuizen, om de toch al prijzige cuvées, in prijs te verdubbelen of zelfs te verdriedubbelen?
  • Het proces is vergelijkbaar, de “standaard” champagne maar wordt langer vastgehouden in de kelder om het vervolgens later op de markt te brengen.
  • Er zijn champagnes op de markt die een late dégorgement hebben ondergaan en al bijna 25 jaar oud zijn.
  • Weinig mensen zullen muggenziften over de hoge prijs voor een champagne met deze rijpheid.
  • Het ontwikkelingsproces in de Champagne is veel meer geëvolueerd dan andere wijnen en grote champagnehuizen kunnen hier makkelijk 20 tot 50 jaar mee verder.
  • De datum van dégorgement is belangrijk omdat een champagne na zes maanden heel anders smaakt dan één die na twee jaar zijn dégorgement heeft gehad.    
  • Champagnes met een late dégorgement zijn te vinden onder vele namen; Bollinger RD, Veuve Clicquot Cave Privée, Krug Collection en Dom Pérignon’s Oenotheque (binnenkort omgedoopt Plenitude).

CIVC bepaalt oogst limiet 2014

18 juli, 2014

  • CIVC heeft bepaald dat de telers en producenten in 2014 maximaal 10.500 kg per hectare mag oogsten
  • Deze lichte stijging heeft te maken met een opleving in de consumentenvraag.
  • Tot 400 kg mag uit de reserves worden gehaald van voorgaande wijnjaren.
  • De limiet van dit jaar is bijna gelijk aan die van 2013. De beslissing om de limiet met 1% te laten stijgen had te maken met een lichte exportstijging in de eerste helft van 2014 ten opzichte van dezelfde periode in 2013. 

Keldermeester Ruinart verzet zich tegen vermelding dégorgement data

9 juli, 2014

  • Ook keldermeester Frederic Panaiotis van Dom Ruinart heeft zich gemengd in de discussie om data van dégorgement te plaatsen op non-vintage champagne.
  • Hij gelooft dat het belangrijk is om enig perspectief te behouden.
  • Ruinart, dat deel uitmaakt van het MHLV imperium (zoals ook Krug en Dom Pérignon),  drukt al dégorgement data op de vintage champagnes.
  • Voor champagnes die zijn opgeslagen voor verzamelaars is deze datum relevant. Maar voor de meeste mensen is deze datum niet relevant. 
  • Dégorgement is het verwijderen van gist bezinksel na de 2e gisting en voor de dosage.

Veuve Clicquot laat champagne rijpen in Baltische Zee

23 juni, 2014

  • Veuve Clicquot heeft, als rijpings experiment, 300 flessen champagne en 50 magnums ingegraven in de Baltische Zee .
  • Het experiment is bedoelt om de “wrak champagnes” die in 2010 werden ontdekt te herdenken.
  • De flessen worden in hetzelfde gebied ingegraven als waar de “wrak champagnes” zijn gevonden.
  • Het idee is om te ontdekken hoe de wijnen zich in zee rijpen ten opzichte van degene die er al eeuwen hadden gelegen.
  • De zee heeft een constante temperatuur van 4°C en druk van 5 Bar (bijna net zoveel druk als er op een champagnefles zit)

Champagne advocaten winnen strijd over sigarettenpapier

20 juni, 2014

  • Advocaten van de CIVC hebben strijd om handelsmerk gewonnen tegen een sigaretten papier fabriek.
  • De fabriek, Royal Distribution Tabac Distri Nord, was begonnen met de verkoop van sigaretten papier onder de naam Crystal Champs vergezeld door een afbeelding van een champagnefles en een champagne flûte.
  • Het CIVC doet er alles aan om het handelsmerk te beschermen.
  • De zaak speelt sinds 2011, nadat deze niet in de minne kon worden geschikt is er een rechtszaak aangespannen.
  • Ondanks dat het papier al uit de verkoop was gehaald, oordeelde de rechter dat er een commerciële schade was geleden en kende een  schadevergoeding toe.

Champagnehuizen serveren nazi’s bruisend afwaswater

5 juni, 2014

  • 70 jaar nadat de geallieerden het Engelse Kanaal overstaken om het door nazi’s gecontroleerde Europa te bevrijden, wordt door Decanter terug gekeken op hoe de Duitse bezetters werden behandeld door de Franse champagnehuizen.
  • Vele champagnehuizen speelden vier jaar lang “kat en muis’ spel met de lokale nazi “Wijn Fuhrer”, Otto Klaebisch. 
  • Het was Klaebisch zijn taak om het nazi rijk te voorzien van de beste champagnes, soms wel 40.000 per week.
  • Veel champagnehuizen zochten naar allerlei kunstgrepen om hun kostbare cuvées te beschermen.
  • Sommige hadden geheime kelders, anderen verwisselden etiketten op de flessen of er werd afwaswater in de flessen gestopt.
  • Een sleutelfiguur tijdens de bezetting was graaf Robert-Jean de Vogue, in 1941 bracht hij de producenten samen om één front te vormen tegen Klaebisch. Zo ontstond het CIVC.

Champagne bureau introduceert nieuwe milieunorm

27 mei, 2014

  • De meeste champagne telers zijn niet bij machte om 30% van de omzet te besteden aan pesticiden en branstof als ze moeten voldoen aan de nieuwe milieunorm.
  • CIVC zet dit kracht bij door het lancerenvan een nieuwe certificering dat voldoet aan de nationale milieunorm van Frankrijk.
  • Om te kwalificeren dient de teler o.a. 30% van de omzet te investeren in primaire benodigdheden.
  • Pioniers zitten al dicht tegen dit percentage aan.
  • Andere criteria zijn o.a. het omheinen van de wijngaard met heggen en het geleiden van de wijnstokken door middel van houten stokken in plaats van stalen.

Kleinschalige champagne producenten in gevaar

22 april, 2014

  • De voorzitter van de Syndicat Général des Vignerons de Champagne, Pascal Ferat, is bezorgd dat veel kleine familiebedrijven in de toekomst gaan verdwijnen.
  • Ferat ziet het als zijn doel om familiebedrijven te behouden.
  • De hoge grondprijzen en strenge regels over opvolging bemoeilijkt de overname van het familiebedrijf.
  • Erfopvolging is zo duur geworden dat veel producenten alleen nog de optie hebben om het familie bedrijf te verkopen.

Japan is motor achter omzet stijging Moët-Hennessy champagnes 

11 april, 2014

  • Omzet van Moët-Hennessy champagnes blijft stijgen in het eerste kwartaal van 2014.
  • Aangedreven door markten buiten Europa.
  • De Prestige Cuvées zorgen voor de omzet groei bij Krug en Dom Pérignon. 
  • Japan is de snelst groeiende markt voor Moët-Hennessy.

Champagnehuis Krug in strijd met Oostenrijks wijnhuis Krug

10 februari, 2014

  • Het luxe champagnemerk heeft de vrees dat het gelijknamige Oostenrijkse wijnhuis inbreuk maakt op de verkregen handelsmerkrechten van het Franse champagnehuis.
  • Champagnehuis Krug heeft vooralsnog juridische stappen genomen.
  • De Oostenrijkse producent maakt overwegend stille wijnen onder de eigen familienaam Krug .
  • In 2007 waren de eerste contacten tussen de twee ondernemingen, hier werd getracht om een overeenkomst te sluiten om elke vorm  van associatie uit te sluiten. Er werd geen akkoord bereikt.
  • In 2013 werd er weer contact gezocht toen bleek dat het Oostenrijkse wijnhuis mousserende wijn begon te produceren.
  • Het champagnehuis Krug bezit sinds 1960 in Oostenrijk de handelsmerkrechten en is actief bezig om deze wereldwijd te beschermen tegen elke vorm van inbreuk.

Moeten champagne flûtes worden verboden?

5 februari, 2014

  • Een vloedgolf van kritiek kwam er vanuit de wijnhandel op de opmerking van Maximilian Riedel.
  • Hij heeft een missie om de champagne flûtes naar de annalen van de geschiedenis te verbannen.
  • Zijn opmerking leidde tot een debat in het tijdschrift van Decanter.
  • Gerard Liger-Belair, een wetenschapper die jaren een onderzoek heeft gedaan naar champagne en glaswerk, aan de Universiteit van Reims zegt; een flûte is een naïeve keus in glaswerk.
  • De nauwe opening van het glas kan de aroma’s verstikken.
  • Daarentegen is de champagne coupe, die aan het begin van de 20e eeuw werd gebruikt, slecht voor de “bubbels” en geeft de champagne weinig aroma.
  • Analytisch gezien is de “tulpglas” het beste om champagne uit te drinken.  

Wereldwijde vraag naar champagne gedaald

16 januari, 2014

  • Een late kerst piek kan niet voorkomen dat er een wereldwijde omzet daling te zien is van 1,5% ten opzichte van 2012.
  • Mindere vraag in Europa was de belangrijkste reden voor deze daling.
  • De huidige daling volgt op een al ingezette daling van 4% in 2012.

 

Franse regering steunt Champagne voor UNESCO-status

14 januari, 2014

  • Franse regering streeft ernaar om de Champagne op de Werelderfgoedlijst te zetten.
  • Dit tot grote vreugde van de producenten nadat ze vorig jaar de benoeming waren misgelopen.
  • De stap komt na denigrerende opmerkingen van ministers tijdens de nominaties van afgelopen jaar.
  • Hierdoor werd er gekozen voor een grotschildering in de Chauvet en de vulkanen van de Auvergne.

Kevin McKee naar concurrent

7 januari, 2014

  • Kevin McKee verlaat de Moët Hennessy Groep om te gaan werken als directeur bij de Britse divisie van Taittinger.
  • De functie is speciaal gecreëerd.
  • De nieuwe positie dient ter vervanging van de ambassadeursrol die, door de in 2012 overleden Justin Llewelyn, werd bekleed. 

Terugpijl