Uitleg over het etiket

Wanneer u champagne gaat kopen dan doet u dat (als het goed is) bij een betrouwbare wijnleverancier, iemand die het vak verstaat. Iemand die begrijpt hoe men met het product wijn om moet gaan, kan adviseren en weet hoe de wijn moet worden opgeslagen, dus niet onder tl-verlichting, maar ook niet bij iemand die de fifo methode (first in-first out) hanteert. Toch is het prettig om, hoe betrouwbaar uw wijnverkoper ook is, zelf te begrijpen wat er op het etiket van een fles champagne staat.

Onderstaand vindt u een etiket met hierbij een uitleg van de meest voorkomende termen die u op een etiket kan vinden.

Uitleg-etiket

 

Er zijn ook flessen champagne met een jaartal op het etiket. Dit betreft een “MillĂ©simĂ©”, een champagne die gemaakt is van druiven uit hetzelfde oogstjaar.

LET OP! Het kan gebeuren dat u een fles in handen krijgt waar de benaming champagne verkeerd is geschreven (bijvoorbeeld C-ampagne of Ciiampagne), hier heeft u hoogstwaarschijnlijk de niet mousserende wijn uit het Zwitserse Champagne te pakken.

 

Terugpijl