Glaswerk

Niks is zo belangrijk als het glaswerk dat men gebruikt bij het schenken van een glas champagne.Champagne Forget-Chemin Roos

 

In de geschiedenis boeken zie je vaak de zogenaamde “coupe” terug op plaatjes en foto’s.
Het verhaal gaat dat de “coupe” ooit is ontworpen naar het voorbeeld van de borsten van Marie-Antoinette, de vrouw van Lodewijk XVI. Vandaag de dag zie je zelfs op televisie en in films de beroemde coupe nog steeds terug komen. Echter, de “coupe” is absoluut niet geschikt voor champagne, deze kunt u beter gebruiken voor het serveren van aardbeien met sorbetijs.

 

Vandaag de dag is het bijna een wetenschap om te bepalen welk glas het beste bij een bepaalde wijn past. Schott Zwiesel, Riedel, Spiegelau zijn maar een paar van de glasfabrikanten die kristallen wijnglazen produceren aan de hand van druif- en wijnkenmerken. Riedel heeft hier zelfs een technische term voor; “grape varietal specific stemware” oftewel “druivenras specifiek glaswerk”.

 

  • Waarom is het model van een glas zo belangrijk?Het glas bestaat uit drie onderdelen; de kelk, het pootje en de voet
  • De hoogte van het pootje en de breedte van de kelk maken deel uit van het ontwerp (oftewel “de architectuur”)
  • Druivenras specifiek glaswerk bevat 3 kenmerken; de vorm, de grootte en de diameter
  • Druivenras specifiek glaswerk moet de boodschap van de wijn vertalen naar de menselijke zintuigen. Er zijn vier dingen die je kan ontdekken in wijn;
  1. Bouquet; glaswerk zorgt voor de juiste “neusbeleving” van wijn en/of champagne
  2. Textuur; glaswerk benadrukt de “mondbeleving” van wijn en/of champagne
  3. Smaak; het juiste glaswerk draagt bij aan de balans tussen het fruit, de mineralen, de zuurgraad en de bittere componenten
  4. Finish; druivenras specifiek glaswerk biedt een aangename, naadloze, harmonieuze en langdurige nasmaak van de wijn en/of champagne

 

Nu we alles weten over het glaswerk, dan nu nog een paar tips om uw champagne zo optimaal mogelijk te serveren:

  • Zorg ervoor dat u een set mooie glazen in huis heeft, hierin komt champagne het mooist tot zijn recht.
  • Bewaar glazen nooit met de kelk naar beneden anders loopt u de kans uit een muf glas te drinken.
  • Was uw glazen na gebruik met de hand af, door zeepsop worden de bubbels snel afgebroken.

 

Terugpijl