Geschiedenis van de champagne

Dat champagne al eeuwenlang een populaire drank is, daarvan is iedereen op de hoogte. Al in de 15e eeuw werd de drank geschonken aan elite die een bezoek kwamen brengen aan het Franse hof. Toen zag de drank er nog onaantrekkelijk en troebel uit, daar kwam echter verandering in rond 1886.

In deze periode werd de drank helder en mousserend. Dit was te danken aan de Benedictijner monniken die in de abdij van Hautvillers het proces van de méthode champenoise ontdekten en de champagne maakten zoals u het nu kent. De beroemde keldermeester Dom Pérignon ontwikkelde steeds betere methoden voor het persen van de druiven om wijnen te mengen.

De tweede gisting op fles was al héél lang bekend, maar nog niemand had het proces helemaal onder controle. Dom Pérignon ging ermee aan de slag en na duizenden geëxplodeerde flessen later had hij het voor elkaar. Bovendien hadden de monniken ook nog een geheim proces om de champagne in de fles te laten klaren, dit geheim van Dom Pérignon ging over van keldermeester op keldermeester, maar uiteindelijk toch verloren.

Overige keldermeesters van de champagne ontwikkelden een nieuw proces die de huidige wettelijke benaming méthode champenoise draagt. Uiteindelijk is deze ontwikkeling ontaard in de huidige drank die steeds meer uitgroeit tot een van ’s werelds meest geliefde dranken.

Terugpijl