Champagne bewaren

Champagne bewaren, kan dat nu wel of niet? Vraag het aan meerdere personen en je krijgt meerdere antwoorden, maar welk antwoord is nu de juiste. Ook wij hebben de wijsheid niet in pacht, maar we hebben wel een aantal handvatten om in ieder geval iets dichter bij de juiste “bewaarheid” te komen. Over de houdbaarheid van Champagne.

  • Vraag naar de samenstelling van de druivensoort(en), is er meer dan 35% Pinot Meunier in de champagne verwerkt dan kan je ervan uitgaan dat deze champagne niet langer dan negen maanden houdbaar is. Deze druif rijpt niet alleen heel snel, maar is ook snel over zijn top.
  • Heb je een ‘Blanc des blancs’ (alleen Chardonnay) of een ‘Blanc des noirs’ (alleen Pinot Noir) dan weet je zeker dat deze flessen wat langer bewaard kunnen worden. In dit geval de ‘Blanc des noirs’ nog iets langer omdat dit een rode druif betreft.
  • Voor gewone champagnes geldt er een vuistregel; de champagne kan even lang bewaard worden als dat het in de kelders heeft gerijpt. Dit betekent dat wanneer de champagne een rijping van drie jaar heeft gehad, deze ook drie jaar te bewaren is. Dit vergt overigens wel enige kennis van de champagne die je aanschaft. LET OP! Deze regel gaat niet op voor de klasse champagnes, deze kunnen nog langer worden bewaard, sommige wel tot 15 jaar.
  • Tevens is de kwaliteit van druiven ook een belangrijke factor voor de houdbaarheid van champagne. Staat er op het etiket van de champagne Premier Cru of Grand Cru dan is deze langer houdbaar dan de gewone champagnes.
  • Millésimé, champagne uit een goed jaar. Logisch gevolg is dat ook deze champagne langer houdbaar is. Hoe beter het jaar, hoe langer je de champagne kan bewaren. Klik hier voor de jaargangentabel.
  • Het soort fles is ook een factor, de piccolo’s zijn voor directe consumptie bedoelt. Grotere flessen met een inhoud van meer dan drie liter kan je ook niet lang bewaren omdat deze meestal zijn samengesteld uit magnum flessen en er bij het samenstellen zuurstofcontact mogelijk is. De best houdbare fles is de magnum.
  • Het bewaren van de champagne is ook belangrijk, is deze koel en donker bewaard of in een lichte en warme ruimte?

En als laatste willen wij u graag het volgende meegeven; wat weet u over het wijnhuis waar u uw champagne koopt, wat is de omloopsnelheid van zijn voorraad en hoe lang ligt de fles al in de winkel voordat u het aanschaft? Allemaal belangrijke vragen om, in combinatie met de bovenstaande vuistregels, nog beter in te kunnen schatten wat de houdbaarheid van uw aangeschafte champagne is.

Kortom, durf te vragen. Maar voor alle champagnes geldt, bewaar deze niet zo lang zodat deze over zijn top raakt. Dat zou pas zonde zijn. Het is beter om minder hoeveelheden te kopen en met meer regelmaat.

Terugpijl